Lymfmassage på häst

Om lymfmassage på häst och varför lymfsystemet är viktigt

Lymfmassage på häst

Lymfsystemet är kroppens avloppssystem och är viktig för immunförsvaret, transportera bort slaggprodukter men också för kroppens vätskebalans.

Själva lymfvätskan filtreras ut från blodkärlen och innehåller vita blodkroppar, proteiner och andra ämnen som är viktiga för att bekämpa infektioner och rensa kroppen från avfall och slaggprodukter som uppkommer från mat, mjölksyra etc. Hela lymfsystemet består av lymfkärl, körtlar och lymfvävnad som finns i hela kroppen, men det samlas även noder av lymfkörtlar på vissa ställen i kroppen.

När lymfvätskan filtreras genom körtlarna så rensas den från bakterier, virus och andra skadliga ämnen – och blir det då stopp eller blockeringar i dessa flöde så kan inte kroppen renas lika bra som med ett fungerande system.

När det blir stopp i lymfflödet kan hästen upplevas trött, svullen, stel, lätt få gallor/svullna ben - med det ökar också risken för inflammationer då kroppen inte blir av med ”skräpet”. För hästar som haft fång/är i riskzonen, överviktiga, har allergier eller hormonella problem är det extra viktigt att ha ett aktivt lymfsystemet - men nästan alla hästar jag behandlar får medvetet lite fokus på lymfan oavsett problem. Har man en häst som lätt får lymfangit så kan lymfmassage hjälpa till att lossa stagnationen.

När hästen börjar äta gräs på våren brukar många hästar bli hjälpta av att puffa igång lymfsystemet.

Behöver du hjälp med din häst så finns jag en digital lektion bort eller i Östersund med omnejd! Hör av dig på regrowhasthalsa@gmail.com