Träna hästen med balanspaddar

Nyfiken på hur och varför du ska jobba med balanspaddar/balans matta för häst?

Balanspaddar/balansmatta för häst

Att använda ett ostabilt underlag kan hjälpa hästen att förbättra sin hållning och rörelse men även stärka de djupa stabiliserande musklerna, neuromuskulär koppling och proprioception (förmåga att avgöra var de olika kroppsdelarna är i relation till omgivningen). Det kan ha en positiv effekt på den vertikala och horisontella balansen och skapa positiva och långvariga förändringar av hästens hållning.

Wendy Murdoch är grundare till Equine Shure Foot pads och en pionjär inom stabilitetsträning för häst och har tagit fram massor av olika balanspaddar till häst – i olika storlekar, hårdhet och även i kilformat – allt för att kunna låta hästen välja. Dessa är dyra men håller en väldigt bra kvalitet och finns som sagt i flera utföranden. Många använder även en balanspadd från Theraband - men som kan vara svår att få tag på. Vanligast är kanske att se IKEA’s lekmatta för barn användas i sin helhet - och även de som görs av Friskvård för häst.

Jag har alla varianter och upplever såklart skillnad på dem – vill man arbeta långsiktigt och med många hästar med olika problem rekommenderar jag att köpa Shure Foot pads – men för eget privat bruk kommer man långt med de andra alternativen. 

Beroende på vilken padd du väljer kan du även titta på var hästen väljer att belasta sina hovar – detta kan vara en intressant resa att följa och om din träning har någon effekt. Du kan även diskutera med din hovslagare hur hästens belastning ändras över tid.

När det kommer till att träna med balanspaddar är lagom alltid bäst - låt hästen få bestämma hur den vill stå, hur länge den vill stå. Du kan bara föreslå olika alternativ som hästen får ta ställning till. Tvinga aldrig en häst att stå kvar - den kanske berättar något - som att den har ont eller att det känns obehagligt.

Tänk på: Hästar med senskador eller som har andra skador ska inte stå på balanspaddar utan att konsultera med veterinär först. I vissa fall kan det förvärra skador.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

I min kurs Funktionell träning för häst går jag dels igenom de olika alternativen av balanspaddar, men även hur du introducerar dom till din häst, hur du kan tänka med träning och övningar. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nästan alla hästar lägger mer vikt på ett framben – så att bara använda en padd under ett framben kan hjälpa till att jämna ut dom skillnaderna – eller – hjälpa hästen att göra den medveten om att den belastar kroppen olika. Många hästar har ojämna hovar – till exempel High Heel/Low Heel syndrome – alltså att en hov är högre och den andra lägre.

En häst som rör sig med mer vikt på ett framben kommer att belasta sin ryggrad snett, hänga mer på en bog och även flytta runt ryttarens vikt – men den kommer även belasta bröstkorgsupphängningen snett och generell förmåga att lyfta framdelen och jobba aktivt med bakbenen blir assymetrisk. Att med hjälp av balanspaddar träna upp liksidighet blir viktigt. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Det finns egentligen inga regler för hur man kan jobba med balanspaddarna – eller jo – en regel – låt hästen bestämma! Ingen häst har stått flera timmar på paddarna 😊 Bli glad och njut om din häst börjar svaja lite sida till sida, blinka, gäspa eller frusta. Ge hästen space och låt det ta tid. Vill hästen inte stå på dom - då finns ofta en anledning - tvinga inte hästen att stå på dom med slicksten eller liknande. 

Många hästar trivs med att stå på paddarna medan dom blir skodda – testa när hästen vant sig!

Utmaningar du kan stöta på:

  • Hästen är rädd/osäker: Säkerheten först och ta det lugn – testa vid lugna tillfällen och i korta sekvenser, du kan belöna hästen för sina försök med en morotsbit. Har du möjlighet testa gärna på en stor yta och börja med att lägga paddarna på marken, gå runt dom, igenom dom, kliv över dom, gör halt bredvid dem. Jag undviker att låta rädda hästar äta hö samtidigt som man försöker ”lura” in paddarna under hovarna” – jag vill låta hästen vara med och påverka processen.
  • Hästen vill kliva av direkt: Det är alltid OK! Låt processen ta sin tid och låt hästen själv bestämma själv hur länge den vill stå, den kanske vill stå snett på en padd eller bara med tån/trakten på padden. Också ok! Har hästen mycket restriktioner i kroppen tar det tid att lossa dessa
  • Broddar: isbrodd kommer att repa padarna, jag har testat att vira vetrap ett par varv under vinterhalvåret och det funkar fint!

Tänk på:

  • Hästen ska inte vara uppbunden när du vänjer in den
  • Låt hästen lyfta foten
  • Låt hästen avgöra när den vill kliva av
  • Korta stunder
  • Broddar kommer ta sönder padden – eller riskera att hästen fastnar i ytskiktet